Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2011 14:36 - Контрастните душове да намалим стреса
Автор: panicersclub Категория: Други   
Прочетен: 2280 Коментари: 0 Гласове:
0



imageСъвсем скоро открих средство, което ме тонизира страхотно и прави началото на деня ми повече от пълно с Живот! Не съм вярвала, че контрастният душ може да ми дава толкова сили! Всъщност той е съвсем прост и удобен начин да стимулираме своята жизненост и процесите на детоксикация в своето тяло. Финландци, руснаци и латвийци добре познават това явление. Потапянето в ледено студена вода след сауна е вековна традиция при тези култури. Рязката промяна на температурата от топло към студено води до повишаване на циркулацията на кръвта и нивото на кислорода в нея. Температурния контраст при контрастните душове помага за укрепване и нормализиране на нервната, кръвоносната, ендокринната система (хормонални), мускулно-скелетната система, имунната система и е отличен способ за подпомагане на организма да се справи с физиологични и психологически стрес.

Повечето хора, които ги практикуват казват, че се чувстват заредени и пълни с енергия, но ползите от контрастните душове са далеч повече от тези твърдения. Професионалните спортисти са категорични, че чрез тях преминават значително по-бързо травми, мускулни спазми и болки. Контрастните душове са също включени в процедури за облекчаване на артрит, понижаване на кръвното налягане, стабилизиране на централната нервна система, облекчаване и намаляване на респираторните инфекции, стимулиране на мъжките и женски сексуални хормони и дори като болкоуспокояващо средство. В допълнение те се ползват и като средство за укрепване на имунната система, което се случва чрез резките температурни промени, на които подлагаме тялото си, вследствие на което циркулацията на кръвта се забързва. Счита се, че чрез обливането със студена вода се засилва антиоксидантната функция на тялото. Това, в комбинация с факта, че обливането с гореща вода предизвиква изпотяване и по този начин премахва токсините от тялото ни по естествен начин – прави контрастните душове и отлично средство за детоксикация. Благодарение на студените обливания и обтривания кожата и съединителните тъкани стават еластични. Май пропуснах да отбележа, че към ползите на контрастните душове е и загубата на тегло.

 

Процедура

    След нормално горещ душ, постепенно намалете горещата вода, докато стане приятно хладна и изплакнете тялото с нея за около 1 минута.
    Ако имате локализирани области на болка и възпаление може да съсредоточите струята вода в тези участъци.
    След това преминете отново към горещ душ за около 3-5 минути, колкото да загреете тялото отново. Повторение на цикъла 3-5 пъти като винаги завършваме с хладка вода.
    Важно правило е, че горещата фаза е по-дълга от студената и че винаги завършваме със студената.

    След последното хладно изплакване, се изсушаваме бързо, като енергично се трием със студена кърпа, за да стимулираме затоплящ процес. Като знак за засилената циркулация на кръвта, кожата ви може да порозовее. Също така е важно да се отбележи, че по-резкият контраст в температурите между топли и студените фази, увеличава терапевтична полза.image

Контрастните душове, не представляват риск за здрави възрастни, но всяко физическо лице, с хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания или високо кръвно налягане трябва да потърси медицинска помощ преди началото на лечението. Ако човек чувства замаяност, гадене трябва да прекрати или да намали интензивността на контрастния душ. Състояния като бременност, менструация, астма, дехидратация на тялото или дори неправилно хранене могат да ограничат толерантността ни към контрастните душове. Просто се вслушайте в своето тяло преди да преминете към използването на контрастния душ! И направете опит! Чувството е страхотнооооооооо…….

Източник: www.panicersclub.com




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panicersclub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 235432
Постинги: 41
Коментари: 117
Гласове: 39
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930